About us
Welkom bij skatepark Colosseum.
Het skatepark is in beheer van Stichting Pedalpark en wordt gerund door vrijwilligers.
​
Hoe is het skatepark ontstaan?
In 1997 is de stichting Skateboardpark Groningen opgericht.
De stichting is opgericht door een groep skateboardende vrienden.
In augustus 1997 begon de bouw van het skatepark aan de peizerweg in Groningen. Een voormalige veilinghal zou in het vervolg dienst gaan doen als skatepark. In Oktober 1997 opende het Colosseum 1.0 haar deuren voor publiek. Het skatepark draaide volledig op vrijwilligers.
Op deze locatie begonnen de eerste lessen, demo's, wedstrijden en andere evenementen. Met de opbrengst hiervan werden de vaste lasten betaald.
Na twee mooie jaren aan de peizerweg werd het bestemmingsplan van de hal gewijzigd. Hierdoor moest het skatepark vertrekken.
​
Groninger Museum
In het Groninger museum hield Larry Clark een overzichtstentoonstelling. Larry Clark is een gerenommeerde Amerikaanse Fotograaf en cult regisseur. Larry werd o.a. bekend van de film Kids.
Larry zocht contact met de lokale skateboarders. Toen hij hoorde dat we uit de peizerweg moesten vertrekken kwam hij met het idee een skatepark te bouwen in het Groninger Museum. Zo gezegd zo gedaan Larry zorgde voor een nieuwe foto expositie en de skaters bouwden een skatepark. Hier kan je zien hoe het eruit zag. In deze periode ging ook de eerste Groninger Skatevideo in première "The yellow brick road". De video is vernoemd naar de gele steentjes in de binnenstad van Groningen. In de video Schitteren de lokale skateboard helden van die tijd Klaas, Manfred, Xander, Wicher, Sander, Bastiaan, Eduard, Peter, Joost, Mark, Gerko, Marcel, Ruben, Luc en uiteraard Larry Clark.
Na de zomerperiode kwam ook een eind aan deze locatie.
Alle obstakels en materialen werden tijdelijk opgeslagen in de voormalige taxicentrale.
​
Paradijsvogelstraat
Na anderhalf jaar kwam er een geschikte locatie beschikbaar aan de Paradijsvogelstraat. Een ruime hal waar de sanitaire voorzieningen en relax ruimte nog ingebouwd moest worden. In de zomer van 2001 kon de bouw beginnen. Het werd een skatepark waar vele wedstrijden en andere evenementen werden gehouden. Waaronder leuke concertavonden.
​
Travertijnstraat
Na de zomer van 2013 werd het Colosseum overgenomen door Stichting Pedalpark. Deze stichting hield zich bezig met het verzorgen van Bmx lessen, wedstrijden en demo's.
Dit werd gedaan vanuit een buitenpark in de wijk Beijum.
Stichting Pedalpark zorgde ervoor dat het Colosseum kon voortbestaan. In het begin van 2014 werd het skatepark verhuisd naar de Travertijnstraat in het gebouw van de Broedplaats Backbone050. Het skatepark werd gebouwd in de twee oude gymzalen en het oude zwembad. In maart 2014 gingen de deuren open voor bezoek.
Ook op deze locatie werden vele lessen gegeven, wedstrijden en evenementen verzorgd. Eind 2022 zou het huurcontract hier aflopen. Begin 2022 startte daarom de zoektocht naar een nieuwe locatie.
​
Koningsweg
In de loop van 2022 werd het huurcontract getekend van een loods aan de Koningsweg. Het was aan de kleine kant maar er was geen alternatief. Na een aantal maanden was de locatie gereed gemaakt om te bouwen en de materialen verhuisd. De bouw zou dus kunnen startten. Op dat moment bleek de grotere loods ernaast vrij te komen. Na wat overleg en slapeloze nachten is het besluit genomen om alles te verhuizen naar deze loods. Begin 2023 is de opbouw van het skatepark gestart. In mei heeft de gemeente Groningen €45.000,- beschikbaar gesteld om de bouw te bespoedigen. Van dit budget is het bedrijf Mud Crew ingehuurd om verder te helpen met de bouw. Na het afwerken van de obstakels hoefden wij alleen nog verder met alles eromheen en wachten tot de keuringsdienst groen licht zou geven. Op zaterdag 9 september staat de officiele opening gepland.
​
Colosseum op Youtube en social-media
Op het Youtube kanaal ColosseumOuweDoos staan nog een aantal leuke video's van vroeger.
Al het nieuwe beeldmateriaal vind je op het instagram account colosseum_050.